YEĞİTEK Genel Müdürü Yılmaz, Radyo 1'de

YEĞİTEK Genel Müdürü Yılmaz, Radyo 1'de

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl YILMAZ, 14 Ocak 2020 günü, TRT Ankara Radyosu Eğitim Kültür Yayınları Müdürlüğü adına Ayla Sert tarafından hazırlanan "Okul Günlüğü" programının canlı yayın konuğu oldu.

10.02.2020 250

YEĞİTEK Genel Müdürü Yılmaz, Radyo 1'de

 

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl YILMAZ, 14 Ocak 2020 günü, TRT Ankara Radyosu Eğitim Kültür Yayınları Müdürlüğü adına Ayla Sert tarafından hazırlanan "Okul Günlüğü" programının canlı yayın konuğu oldu.

"MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİNE DESTEĞİMİZ TAM"

YILMAZ, program sunucusu Ece Akyüz tarafından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Sohbet havası içinde geçen programda "İşletim Sistemleri" ve "Milli İşletim Sistemi Pardus" üzerine yoğunlaşıldı. Bu bağlamda Anıl YILMAZ, işletim sistemi teknolojisine sahip olmanın önemine vurgu yaparak, kendi ihtiyaçlarımıza yönelik bir sistemin teknik ve ekonomik değeri üzerinde durdu: "Bizim için, açık kaynak kodlu, kodlarına hakim olduğumuz işletim sistemi geliştirmek hayli önemliydi. Böyle bir milli işletim sistemine sahip olmak amacıyla 14 yıl önce TUBİTAK'ın girişimiyle çalışmalara başlandı. MEB olarak biz de söz konusu çalışmalara katkı sunduk, sunuyoruz."

PARDUS ve Özellikleri

Bir soru üzerine "açık kaynak kodlu işletim sistemi" ile ilgili ayrıntılara giren Anıl YILMAZ, bazı işletim sistemlerinin geliştiren firma veya kişiler tarafından korunduğunu, bunlara müdahale edilemediği, dolayısıyla sorunlar çıktığını belirterek, "Oysa açık kaynak kodlu işletim sistemlerinde kodlar herkes tarafından görülebilmekte, değiştirilebilmekte. Bunun pek çok üstünlükleri var; çok hızlı çalışması, cihazların kullanım ömrünü uzatması gibi. Fakat en önemli yanı ücretsiz olması." dedi. Bu bağlamda PARDUS'un özelliklerine de vurgu yaptı:  "Ücretsiz bir işletim sistemi olan PARDUS, istenilen sayıda bilgisayara defalarca ücretsiz olarak kurulabilmektedir. Düşük donanımlı bilgisayarların çoğunda dahi hızlı çalışan bu işletim sistemi farklı kod yapısı sayesinde kullanıcıyı etkileyen yaygın güvenlik açıklarından etkilenmez. Açık kaynak kodlu olduğundan arka kapı, zararlı yazılım gibi unsurları içermez."

Anıl YILMAZ, milli işletim sitemi PARDUS'un geliştirilmesi çalışmalarının TUBİTAK'a bağlı Ulusal Akademik Bilgi Merkezi (ULAKBİM) çatısı altında devam edildiğini, şimdiye kadar 19 ana geliştirme yapıldığına işaret etti. LİNUX'un bu şekilde kendi milli ihtiyaçlarımıza göre geliştirildiğini belirten YILMAZ, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da bu geliştirme çalışmalarının büyük destekçisi olduğunu vurguladı.

Hedef Kitle ve Kullanım Durumu

Hedef kitlesi hem bireysel hem de kurumsal kullanıcı olan PARDUS'un Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören 18 milyon öğrencinin ve 1 milyon öğretmenin hizmetine sunulduğunu belirten Anıl YILMAZ, şunları ifade etti: "Okullardaki yaklaşık 450 bin akıllı tahtanın tamamı, bu sistemi kullanmaya uygun bir çeşit bilgisayardır. Yaklaşık % 10'unda millî işletim sistemi PARDUS kullanılmakta ve geliştirme çalışmaları sürmektedir. Bazı illerde, örneğin Samsun, Antalya, Ordu, Bolu, Yalova, Kastamonu gibi illerimizdeki tahtalarımızın tamamına yakını PARDUS'u kullanıyor. Ayrıca üzerinde geliştirmeler ve düzenlemeler yapılarak okullarımıza dağıtılmış olan akıllı tahtalarla uyumlu dokunmatik özellikli ve özel arayüze sahip PARDUS ETA (Etkileşimli Tahta Arayüzü) ortaya çıktı. Akıllı tahtaların teknolojisinde ve Eğitim Bilişim Platformu (EBA) içeriklerinde ve bu içeriklerin sınıf içi kullanım senaryolarındaki gelişmelere paralel olarak PARDUS ETA'yı TÜBİTAK'la birlikte geliştirilmeye devam ediyoruz. PARDUS'u sadece akıllı tahtalarda değil, bilişim sınıflarında kullanacağımız yeni nesil masaüstü bilgisayarlarda da kullanmayı hedefledik. Bu kapsamda tek kart bilgisayarlar için özel geliştirilmiş PARDUS ARM versiyonu çalışmaları devam etmektedir."

Rekabet edilebilirliğinin artırılması, daha çok kullanılan bir işletim sistemi olabilmesi için bir ekosistem oluşturma çalışması yapıldığını belirterek sözlerine devam eden Anıl YILMAZ, PARDUS'un yeni versiyonlarıyla kendi bulut temelli uygulama ve ofis yazılımlarının sağlandığını, milli bulut hizmeti kullanımına imkân sağladığını, TÜBİTAK ve Millî Eğitim camiasının gücünü birleştirerek geliştirici grubunu öğretmenlerin de desteğiyle büyütme çalışmalarına devam edileceğini de vurguladı. YILMAZ, vatandaşlarımız arasında PARDUS konusundaki farkındalığı artırmaya sağladığı katkılar için TRT'ye ve program yapımcılarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

 

Programın Ses Kaydı İçin Tıklayınız