2019 - 2020 Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması Duyurusu

Yarışma Şartnamesini indirmek için lütfen tıklayınız.

07.01.2020 402

2019 - 2020 Doğa ve İnsan

 

Derneğimizin 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında gerçekleştireceği karikatür, öykü ve fotoğraf yarışmalarının konusu "Doğa ve İnsan" olarak belirlenmiştir. 
Doğa insan etkinliğinin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder. Doğa, durmadan yeni biçimlerin doğduğu, diğerlerinin de yok olup gittiği bir gelişme süreci içinde sonsuza değin ve bitimsiz var olur.  Dünya insanlığın da temsil edildiği, birbirleriyle iletişim içinde olan ve bütünleşen devasa bir ağdır. Bu ağı oluşturan organizmalar yaşamaları için gittikçe artan bir biçimde insan korumasına bağımlı oluyorlar. Bizlerin de sağlıklı ve canlı kalmak için olağanüstü sayıdaki diğer türlere bağımlı olduğumuz gibi...

Doğa tarih öncesi insanların yaşam kaynağıydı ve insanlık doğa içinde gelişti. Doğa geçmişte olduğu gibi bugün de yaşamımızı sürdürmemizi sağlamaya, üretilen sanat eserleri ve tasarımların ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

İnsan ruhunu ve zihnini yoran günlük hayatının rutin akışına karşı doğanın sahip olduğu değişken, büyüleyici ve ahenkli olma özelliklerinin üzerimizde olumlu bir etkisi vardır. Zihinsel yorgunluğumuzu gidermemize, problem çözme yeteneğimizin ve yaratıcılığımızın artmasına yardımcı olur. Doğa kişinin dikkatini yenileyip artırırken, şehir tüm bu kapasiteleri azaltır. 

Şehirleşmeyle birlikte insanın doğayla iletişimi azalır ve günlerinin büyük oranını kapalı mekanlarda geçirmeye başlar. Bunun sonucu olarak da obezite, aşırı yorgunluk, stres ve zihinsel sorunlar artar.

Tüm canlıların yaşamaları ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için çevreye ihtiyaçları bulunmaktadır. Çevre koşullarının son zamanlarda hızla bozulduğunu ve dünyanın geleceği için çok ciddi sorun teşkil ettiğini ifade etmeliyiz. Doğanın tahrip olması, doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği, küresel ısınma, buzulların erimesi gibi çevre sorunları dünya için çok büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor. 

Doğa insansız varlığını sürdürebiliyor... Peki ya insan?

 

Yarışma Şartnamesini indirmek için lütfen tıklayınız.      

Kaynak: http://www.yaraticicocuklardernegi.org/Yarisma_gor.asp?ID=41